miércoles, 9 de junio de 2010



Les herbes per l'amanida

Que es tenen que collir quan just surten les fulles i no s'han empuiat.

Xicoies: Que es troben en camps que hi han estat animals i en camps que no han passat animals .

Ruelles: Que s'han de cullir abans que surti la flor vermella perque són un poc aspres.

El sarros i les greixes: Que sobretot en menjaven els pastors perquè sortien a les pletes de les auvelles.
La farina
Un plat conegut com a baste de farina eren les sopes conegudes com a farinetes.Que es feien quan feia fred i grans nevades, s'havia de fer un bon brou i llavors s'havia de posar botiffarra de sang i ceba ben tallada. Després de deixar que es fes ben espes es menjaven ben calentes.
També es coneixen les sopes de pa que encara sen fan a les cases de la vall.

Trumfes i col negra
Trumfes es el nom de patata al Pallars.
Les trumfes s'acompanyen de verdures. Com col que es deixe que es rusteixi amb el fred i així diuen que està més bona. S'agafen les patates i les verdures com la col i es posa a bullir que també s'acompanyen amb les rostes talls de cansalada fregits que quedin cruixents.

Codony i la pera de Cardós
Aquestes dos fruites només es poden menjar cuites.
Les peres també s'afegeixen a la bianda(escudella) que dona el punt de dolç.
També trobareu l'allioli de les dos fruites que es molt fi i no es repeteix com l'allioli de sempre.

Les postres
Prunes amb conyac, neules, ametlles garapinyades. Tots aquestos postres i d'altres són tots tipics i fets a casa que a base de fels un ramat de vegades ten surten de nous.
Com el famós Filibert de casa Kiko. El van començar a fer ells i ara ja es poden demanar a tots els restaurants de tota a la comarca.
Els bolets.
Els primers bolets que es cullen són les carreretes i després els moixarrons que els dos s'acomapnyen amb carn i també es poden fer truites.

No hay comentarios:

Publicar un comentario